70 jaar bevrijding herdacht in de musea in de Nederlands-Duitse grensstreek

Op 5 mei is het 70 jaar geleden dat Duitsland capituleerde en de Vrede van Wageningen in hotel De Wereld werd getekend. Nederland was weer vrij. Met de onvoorwaardelijke overgave van de Wehrmacht op 8 mei was het einde van de Tweede Wereldoorlog in Europa een feit.

Overal in Europa vinden dit voorjaar herdenkingen plaats. Een aantal musea staat op een bijzondere manier stil bij dit belangrijke moment. Ook in de Duits-Nederlandse grensregio is in de Tweede Wereldoorlog het Joodse leven grotendeels vernietigd. Zowel in het Duitse Coesfeld als in het Nederlandse Elburg wordt deze donkere periode op indringende wijze in herinnering geroepen. In musea in Deventer en Osnabrück staan respectievelijk een Joodse schrijfster en een Joodse schilder centraal.