Een einde aan 5 jaar bezetting

In museum De Casteelse Poort is de permanente tentoonstelling 'De Vrede van Wageningen 1945' te bezichtigen, handelend over Wageningen en zijn inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk vormen de capitulatie van het Duitse leger en het daarmee verbonden Vredesverdrag het hoofdthema van de tentoonstelling. Aan de hand van originele film- en geluidsopnames en onlangs opgenomen getuigenverhalen worden de meidagen van 1945 weer tot leven gewekt.

Wageningen werd op 17 april 1945 bevrijd. Maar er was niemand om de bevrijders te verwelkomen, omdat de hele bevolking geëvacueerd was. Bij de zwerfkei voor het museum ligt een zogenaamde luisterplek. Op www.liberationroute.com kunt u luisteren naar de capitulatieonderhandelingen in hotel De Wereld.