Kastelen en paleizen in de grensregio: veel meer dan een kijkje in het leven van de adel

Van middeleeuwse kastelen en burchten tot voorname barokke paleizen voor vorsten. De Duits-Nederlandse grensstreek heeft kastelen en paleizen in alle soorten en maten. Vele zijn nog steeds privébezit, andere zijn inmiddels eigendom van de overheid en als museum of cultureel centrum voor het publiek toegankelijk.

Een kijkje in de middeleeuwen

In Burg Vischering in Lüdinghausen (Münsterland) wordt aan de hand van originele voorwerpen uit de burcht de geschiedenis verteld van het gebouw en zjn bewoners. Van de roerige middeleeuwen met haakbus en harnas, tot het leven in overvloed van zijn latere bewoners. Burg Vischering is uitgegroeid tot een regionaal cultuurcentrum, met concerten en tentoonstellingen. Schloss Iburg was eeuwenlang de residentie van de prins-bisschoppen van Osnabrück. De 1200-jarige geschiedenis van de Iburg en zijn bewoners komt aan bod in de tentoonstelling. Het pronkstuk is de barokke ridderzaal met zijn schitterende plafondschilderingen. De rijke geschiedenis van de graven Van den Bergh is nog steeds zichtbaar in hun kasteel: Huis Bergh in de Achterhoek. Met name de collectie middeleeuwse kunst is zeer bezienswaardig.

Moderne kunst in een historisch gebouw

Lange tijd was Schloss Moyland in Bedburg Hau vervallen. Het neogotische gebouw is uiteindelijk in oude luister hersteld om de kunstcollectie van de gebroeders Van der Grinten, met veel werk van Beuys en andere 20e-eeuwse kunstenaars te kunnen exposeren. In Museum De Fundatie in kasteel het Nijenhuis in Heino is een deel van de omvangrijke collectie moderne kunst van Dirk Hannema onderbracht, die zelf in deze Havezathe heeft gewoond. Zowel Schloss Moyland als kasteel het Nijenhuis wordt omgeven door een beeldentuin.

De grandeur van het Nederlandse koningshuis

Paleis Het Loo in Apeldoorn is een gebouw met een onnederlandse uitstraling. Het 300 jaar oude paleis wordt niet voor niets het Nederlandse Versailles genoemd. Het was tot 1984 het favoriete zomerpaleis van de Oranjes. Wandel door de prachtige privévertrekken van koning-stadhouder Willem III en koningin Wilhelmina. Het park is aangelegd in de symmetrische Franse stijl.