Kunstenaars, auteurs en een mascotte: beroemdheden uit de grensstreek

Sommige kunstenaars en auteurs zijn al tijdens hun leven beroemd. Anderen krijgen pas na hun dood de waardering die ze verdienen. Het oeuvre van de schilders Felix Nussbaum en Piet Mondriaan en schrijvers zoals Josef Winckler, Menno ter Braak en Etty Hillesum blijft in het collectieve geheugen dankzij musea die aan deze interessante personen zijn gewijd. Flipje, de fruitige mascotte uit Tiel, is in het geheugen van veel Nederlanders gegrift.

Een museum als blijk van waardering

Winterswijk in de Achterhoek is er maar wat trots op dat Piet Mondriaan zijn jeugd hier heeft doorgebracht. In de Villa Mondriaan, het huis waar Mondriaan opgroeide, is sinds een paar jaar een museum gevestigd met het vroege werk van de wereldberoemde kunstenaar. Het Felix-Nussbaum-Haus in Osnabrück is alleen al vanwege de spectaculaire architectuur van de Amerikaanse architect Daniel Libeskind de moeite waard. De Joodse schilder Felix Nussbaum is afkomstig uit Osnabrück. De stad Osnabrück draagt de in Auschwitz vermoorde schilder een warm hart toe en heeft de afgelopen jaren een collectie met meer dan 200 kunstwerken opgebouwd.

Musea om te luisteren en te lezen

Het Josef Winckler Haus in Rheine is gewijd aan het leven en werk van de gelijknamige Westfaalse schrijver. Zijn boek 'Der tolle Bromberg' was in Duitsland bijzonder populair en is ook verfilmd. In de leeshoek kun je fragmenten uit zijn verhalen beluisteren. In de voormalige synagoge van Deventer is het Etty Hillesum Centrum gevestigd. Het museum is gewijd aan deze Joodse vrouw die in de Tweede Wereldoorlog een indrukwekkend dagboek schreef. Het werk van Menno ter Braak, bekend schrijver en internationaal opinieleider, wordt belicht in Museum de Scheper in Eibergen.

Flipje: een voorbeeld van een geslaagde reclamecampagne

Iedere Nederlander die jong was in de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw kan zich Flipje herinneren, het mannetje met het frambozenlijf. Wat in 1935 begon als een reclamecampagne van jamfabriek De Betuwe, groeide uit tot een cultfiguur met eigen stripboeken. Flipje is nog steeds de symboolfiguur voor Tiel. Geen wonder dus dat hier het Flipje en Streekmuseum Tiel is gevestigd.