• Nederlands
  • Deutsch

Grenslandmuseum

De gezamenlijke geschiedenis van 2 grensdorpen

Omschrijving:

Grenslandmuseum in Dinxperlo: leven met de grens

Het lijkt een heel normaal dorp, maar de gele kruisen in de bestrating van de Heelweg/Hellweg wijzen erop dat hier de grens ligt tussen Dinxperlo in Nederland en Suderwick in Duitsland. Het Grenslandmuseum in Dinxperlo geeft een goed beeld van het leven en werken met en langs de grens. Inclusief de beste smokkeltrucs uit het verleden.

De gezamenlijke geschiedenis van 2 grensdorpen

Eeuwenlang bestond de grens slechts uit een paar grenspalen. De inwoners deelden lief en leed met elkaar. Pas tijdens de wereldoorlogen kwam hier verandering in. Het prikkeldraad had niets met smokkelen te maken. Tijdens de Eerste Wereldoorlog wilde Nederland neutraal blijven en plaatste daarom prikkeldraad aan de Nederlandse kant van de Heelweg. Tijdens de Tweede Wereldoorlog  plaatste Duitsland het prikkeldraad  aan de Duitse kant van de Heelweg tegen het huidige trottoir aan. De goot was toen de grens. Natuurlijk werd het smokkelen daardoor moeilijker. Maar je leerde met het prikkeldraad te leven. Sinds 1993, toen de Europese binnengrenzen werden geopend, staan er geen slagbomen meer en is er weer één grote Nederlands-Duitse gemeenschap ontstaan.

Smokkeltrucs en slagbomen

De permanente tentoonstelling in het Grenslandmuseum verduidelijkt oude smokkeltrucs aan de hand van authentieke objecten, zoals een bontjas. Maar ook in beslag genomen wapens, drugs en Duits noodgeld uit de jaren 20 geven een goed beeld van het leven in de grensstreek. Interessant zijn de foto´s en documenten die betrekking hebben op de 'grenscorrectie' van 1949, toen een deel van Suderwick bij Nederland kwam. In 1963 werd dit grondgebied weer overgedragen aan Duitsland. Voor het museum staat nog een oude slagboom.

Museumgegevens:

Soort: Archeologisch en historisch museum
Adres: Markt 1b
Postcode en plaats: 7091 CJ Dinxperlo
Regio: Achterhoek
Land: Nederland
Tel: +31 (0)315-656245
Web: www.grenslandmuseum.nl