• Nederlands
  • Deutsch

Het Vrouwenhuis

Een alternatieve vorm van pensioen

Omschrijving:

Het Vrouwenhuis: bijna 250 jaar lang een thuis voor bejaarde vrouwen

In het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt in Zwolle, staan, hoe kan het ook anders, vrouwen centraal. De rijke Aleida Greve (1670-1742) bepaalde bij testament dat haar prachtige patriciërshuis tot hofje voor bejaarde vrouwen van hervormden huize moest worden bestemd. En dat is het tot 1984 gebleven. In het museum krijgt de bezoeker een goed beeld van het leven van de bejaarde vrouwen. In de historische vertrekken hangen werken van 6 schilderessen, of 'penseelprinsessen' zoals ze hier worden genoemd.

Een alternatieve vorm van pensioen

De welgestelde Aleida Greve had in haar testament bepaald dat haar prachtige patriciërshuis in het hartje van Zwolle na haar dood een hofje voor 'oude vrouwen en vrijsters' moest worden. De bejaarde vrouwen kregen een eigen kamer waar ze gratis mochten wonen. Bovendien kregen ze een maandelijkse toelage. De eerste bewoonster was Sophia Jans, die tientallen jaren dienstbode bij Aleida Greve was geweest.

Het levensgevoel van de 17e eeuw

Het Vrouwenhuis biedt authenthieke interieurs uit de afgelopen 3 eeuwen. Beeldbepalend is de inrichting van Pieter Soury, burgemeester van Zwolle, en zijn echtgenote Aleijda Wolfsen. Rond 1680 hebben zij de prachtige Regentenkamer en de gang met uit hout gesneden bloemenguirlandes ontworpen. Aleijda Wolfsen was schilderes. Het Vrouwenhuis toont schilderijen van 6 'penseelprinsessen' uit de 17e eeuw.
Het museum is alleen toegankelijk voor groepen tijdens een rondleiding. Voor individuele bezoekers worden rondleidingen op inschrijving aangeboden.

Museumgegevens:

Soort: Archeologisch en historisch museum
Adres: Voorstraat 46
Postcode en plaats: 8011 ML Zwolle
Regio: Overijssels Vechtdal
Land: Nederland
Tel: +31 (0)38-4224823
Web: www.vrouwenhuiszwolle.nl