• Nederlands
  • Deutsch

Stadsmuseum Groenlo

Over een vestingstad ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog

Omschrijving:

Stadsmuseum Groenlo: over een vestingstad ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog

De vestingstad Grol (Groenlo) heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens de 80-jarige oorlog. In 1627 werd hard gevochten om de allersterkste vesting van de Nederlanden in die tijd. Grol, dat al 21 jaar in bezit van de Spaanse troepen was, werd in 30 dagen door de 'stedendwinger' prins Frederik Hendrik veroverd. Het Stadsmuseum Groenlo presenteert aan de hand van een prachtige collectie oude kaarten en prenten alles over de spannende gebeurtenissen in Groenlo tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

Groenlo: een vestingstad met een rijke geschiedenis

Hoewel er tijdens de belegering en verovering van Grol veel verloren is gegaan, is er gelukkig voldoende bewaard gebleven om ons een goed beeld te geven van de roerige tijden in de 17e eeuw. Het Stadsmuseum Groenlo toont onder andere een collectie authentieke wapens uit de Tachtigjarige Oorlog. Met behulp van beeldmateriaal wordt het verhaal verteld van de gebeurtenissen in 1627. Buiten het museum staan kanonnen, waarvan er één - het kanon op het Mussenbergbolwerk - daadwerkelijk bij het beleg van 1627 dienst heeft gedaan.

Ook andere historische thema´s komen aan bod in het Stadsmuseum Groenlo. Naast bodemvondsten uit de prehistorie, wapens uit de 19e eeuw en een Grolse stijlkamer van rond 1900 kunt u er ook een kamer over het thema religie bezichtigen.

Museumgegevens:

Soort: Archeologisch en historisch museum
Adres: Mattelierstraat 33
Postcode en plaats: 7141 BP Groenlo
Regio: Achterhoek
Land: Nederland
Tel: +31 (0)544-461247
Web: www.stadsmuseumgroenlo.nl