• Nederlands
  • Deutsch

Münsterland

Bauhauskunst en de bibliotheek van een stift

Omschrijving:

HeinrichNeuyBauhausMuseum in Steinfurt

Bauhauskunst en de bibliotheek van een stift

Het HeinrichNeuyBauhausMuseum in Steinfurt laat belangrijke werken van Heinrich Neuy en andere studenten en leraren van het Bauhaus zien tijdens wisselende individuele en groepstentoonstellingen. Het museum in het Münsterland voelt zich verbonden met de vormleer van het Bauhaus. Er worden ontwerpen en werken op het gebied van kunst, design en architectuur tentoongesteld. Verder worden er lezingen en seminars aangeboden.

Een opmerkelijke bibliotheek in het stift

Dit voormalige curiehuis van het stift uit het jaar 1668 herbergt, naast het museum, ook de bibliotheek van het stift. Hier staan de boekenbestanden van het in 1811 opgeheven Stift Borghorst,  voor kanunnikessen en adellijke dames. De bibliotheek bevat in totaal 1147 boekbanden met 764 titels. Meer dan 950 boeken betreffen oudere literatuur van deels opmerkelijk goede kwaliteit. Daarnaast wordt er informatie gegeven over de geschiedenis van het stift dat in 968 werd gesticht en dat de oorsprong van de plaats Borghorst vormt.

Naast tentoonstellingscatalogi, worden er in de museumshop ook boeken, ansichtkaarten, spelen, posters en kunstdrukken aangeboden. Verder kunt u er ook originele en Bauhaus meubels en andere voorwerpen kopen.

De horecagelegenheid in het museum wordt binnenkort heropend.

Museumgegevens:

Soort: Kunstmuseum
Adres: Kirchplatz 5
Postcode en plaats: 48565 Steinfurt-Borghorst
Regio: Münsterland
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)2552-9958309
Web: www.heinrichneuybauhausmuseum.de
Een uitstapje vol nostalgie en jeugdherinneringen

Omschrijving:

Poppen- en Speelgoedmuseum in Ochtrup

In het kleine Poppen- en Speelgoedmuseum in Ochtrup, net over de grens in het Münsterland, is een veelzijdige collectie celluloid poppen van onder meer de merken Schildkröt, Minerva en Cellba te bewonderen. Bovendien is er veel oud speelgoed te zien, zoals een winkeltje en een poppenhuis uit de jaren 50.

Een uitstapje vol nostalgie en jeugdherinneringen

Oude herinneringen worden weer tot leven gewekt in het Poppen- en Speelgoedmuseum. Veel grootouders komen hier met hun kleinkinderen en wanen zich weer even in hun kindertijd. In de poppenkliniek kunnen zieke poppen en teddyberen worden 'genezen'. Ook zijn oude en nieuwe poppenkleren te koop. Voor verzamelaars van de poppen van de beroemde Duitse poppenmaakster Käthe Kruse is het poppenmuseum een paradijs. De hele collectie van de firma Käthe Kruse, van kleding, speelgoed tot knuffels, is hier te koop.

Museumgegevens:

Soort: Archeologisch en historisch museum
Adres: Gronauer Straße 57
Postcode en plaats: 48607 Ochtrup
Regio: Münsterland
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)2553-2465
Web: www.puppenmuseum-ochtrup.de
Traditionele en moderne silhouetkunst

Omschrijving:

Duits Scherenschnittmuseum in Vreden: traditionele en moderne silhouetkunst

Het Duitse Scherenschnittmuseum in Vreden (Münsterland) beschikt met meer dan 20.000 objecten over een van de grootste collecties op het gebied van silhouetkunst. In de tentoonstelling krijg je een goed beeld van de geschiedenis van deze oude kunsttechniek, waarbij met een schaar of mes profielen van mensen of objecten worden gemaakt. Een bijzondere techniek die niet alleen de kenner fascineert.

Het begon met een geknipt silhouet op Montmartre

Het is aan de opdringerigheid van een kunstenaar op Montmartre in Parijs te danken dat Hermann Gebing in 1971 zijn eerste geknipte silhouetportret kocht. Sindsdien is zijn fascinatie alleen nog maar toegenomen en daarmee ook het aantal objecten dat hij verzamelde. Inmiddels omvat zijn collectie, een soort rariteitenkabinet eigenlijk, meer dan 14.000 silhouetten. Die kunnen op traditionele wijze vervaardigd zijn, maar er zijn ook kunstwerkjes bij van internationale kunstenaars, die hij op zijn reizen door de hele wereld heeft vergaard. Wat zijn enorme collectie kenmerkt, is de enorme veelzijdigheid. De objecten geven een goed overzicht van de geschiedenis van de silhouetkunst van ca. 1700 tot heden.

Museumgegevens:

Soort: Kunstmuseum
Adres: Markt 6
Postcode en plaats: 48691 Vreden
Regio: Münsterland
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)2564-392085
Web: www.scherenschnittmuseum.de
Een van de mooiste burchten van het Münsterland

Omschrijving:

Burg Vischering: regionaal cultuurcentrum

Burg Vischering in Lüdinghausen in het Münsterland geeft een indruk van het leven in de Middeleeuwen. In het museum in de burcht wordt de geschiedenis van het gebouw en zijn bewoners verteld. In de tentoonstelling in de hoofdburcht herinneren objecten zoals een voetenblok, een haakbus en een harnas aan de roerige tijden op de burcht. Een rijkversierd renaissance bed en een prachtig gedekte tafel geven een indruk van de leefstijl van zijn bewoners. De permanente tentoonstelling 'Ridders en paarden' is interessant voor kinderen. In het Cultuurcentrum worden ook regelmatig kunsttentoonstellingen en concerten georganiseerd.

Een van de mooiste burchten van het Münsterland

De burcht zoals we die nu nog zien dateert uit de 16e eeuw. Bij een grote brand was een deel van de middeleeuwse hoofdburcht verwoest. Hoewel het weerbare karakter bewaard is gebleven, is de nieuwe burcht gebouwd in renaissancestijl, met alle comfort van de toenmalige tijd. In veel details, zoals erkers, gevels, zandstenen schouwen en versieringen, is de bouwstijl van de 16e eeuw nog goed te herkennen. Als geen andere burcht in het Münsterland geeft Burg Vischering een indruk van de late Middeleeuwen en het begin van de nieuwe tijd.

Museumgegevens:

Soort: Kasteel
Adres: Berenbrock 1
Postcode en plaats: 59348 Lüdinghausen
Regio: Münsterland
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)2591-799011
Web: www.burg-vischering.de
De donkere jaren van Coesfeld

Omschrijving:

DAS TOR Stadtmuseum Coesfeld

Stap binnen bij het stadsmuseum DAS TOR en bekijk de geschiedenis van Coesfeld en het Münsterland. In de historische Walkenbrückentoren maakt u kennis met Coesfeld ten tijde van het nationaalsocialisme en ervaart u hoe het Joodse leven in de regio er uitzag. Volg de sporen van het verleden. Een omvangrijk educatief aanbod wacht op u.

De donkere jaren van Coesfeld

Wat gebeurde er in Coesfeld tijdens het nationaalsocialisme (1933-1945)? Hoe gingen de mensen in Coesfeld met het nieuwe regime om? Hielpen ze mee bij de opbouw van het Derde Rijk? Hoe actief waren de Coesfelders bij de vervolging van Joden? Waren ze meelopers of daders?
Net als in veel andere steden in Europa was er na de Tweede Wereldoorlog geen Joodse gemeenschap meer. In de zaal die over het Joodse leven gaat, wordt duidelijk wat de Holocaust betekende.

 

Museumgegevens:

Soort: Archeologisch en historisch museum
Adres: Mühlenplatz 3
Postcode en plaats: D-48653 Coesfeld
Regio: Münsterland
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)2541-9481-0
Web: www.stadtmuseum.coesfeld.de
Email: das.tor@coesfeld.de
Meer ruimte voor kunst

Omschrijving:

LWL-Museum voor Kunst en Cultuur in Münster

Vanaf de heropening in september 2014 heeft het LWL-Museum für Kunst und Kultur nu 7.500 m² tentoonstellingsruimte ter beschikking voor de presentatie van de verzameling die van bovenregionaal belang is. Rond 1.100 tentoonstellingsstukken uit meer dan 1.000 jaar kunst- en cultuurgeschiedenis hebben een plaats gevonden in tentoonstellingsruimtes die perfect zijn afgestemd op de kunstwerken.  Naast kleinere kabinetten zijn er bijvoorbeeld meerdere ruimtes van twee etages voor grote tentoonstellingsstukken die tot nu toe nog nooit waren getoond. In de verzameling kunt u onder andere schilderijen, grafische werken, sculpturen en kunstnijverheid uit de Middeleeuwen, Renaissance, Barok, 19 de eeuw, Moderne kunst en de hedendaagse kunst zien. Maak kennis met deze stukken tijdens een overzichts- of themarondleiding of ga met een multimediaguide op verkenning door de zalen. Daarnaast lokt het museum ook nog met  verschillende andere activiteiten, van workshops en presentaties tot lezingen en concerten. Meer informatie vindt u op de website. Naast de vaste collectie presenteert het museum ook regelmatig wisselende tentoonstellingen over verschillende onderwerpen.
 

Een geslaagde combinatie van oud en nieuw

Het architectenbureau Staab uit Berlijn is erin geslaagd om de moderne, lichte nieuwbouw zo te verbinden met het bestaande gebouw uit 1908, dat het nu voor het eerst mogelijk is de verzameling te verkennen tijdens een rondgang die een afgesloten geheel vormt. De begane grond van het museum nodigt uit tot een wat langer verblijf dankzij het restaurant LUX, de etalages voor de kunst, de Westfälischen Kunstverein, de evenementenzaal, de museumshop en bibliotheek die hier zijn ondergebracht. De nieuwe architectuur van de vier binnenplaatsen zorgt bovendien voor een doorgaande verbinding van de Aegidiimarkt naar de Domplatz.
 

Museumgegevens:

Soort: Kunstmuseum
Adres: Domplatz 10
Postcode en plaats: 48143 Münster
Regio: Münsterland
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)251 590701
Web: www.lwl-museum-kunst-kultur.de
De zaal van de Vrede van Münster

Omschrijving:

De zaal van de Vrede van Münster: hier werd geschiedenis geschreven

In de 'Friedenssaal', de Vredeszaal in het historische stadhuis van Münster, komt de geschiedenis tot leven. Hier werd op 15 mei 1648, als onderdeel van de Westfaalse Vrede, de Vrede van Münster gesloten, waarmee een eind kwam aan de Tachtigjarige Oorlog tussen de Nederlanden en Spanje. Een belangrijk feit uit onze vaderlandse geschiedenis. Het prachtige interieur vormt nog steeds een bijzondere locatie voor de ontvangst van voorname gasten.

Een mooie zaal met renaissance-interieur

Oorspronkelijk diende de Vredeszaal in het gotische stadhuis van Münster als raadzaal. De schitterende houten lambriseringen in renaissancestijl stammen uit de tijd rond 1577. De portrettengalerij met beeltenissen van de gezanten die betrokken waren bij de onderhandelingen werd door de raad van Münster in 1649 aangekocht. Het interieur was tijdens de Tweede Wereldoorlog in veiligheid gebracht en werd na de oorlog nauwgezet gereconstrueerd. Het is mogelijk de Vredeszaal op eigen gelegenheid te bezoeken. Er is informatiemateriaal beschikbaar over de bijzondere gebeurtenissen en het belang ervan. Ook is het mogelijk een rondleiding te boeken. Zo komt u alles te weten over de jarenlange moeizame onderhandelingen. Met de Vrede van Münster werd voor het eerst in de Europese geschiedenis een oorlog op vreedzame wijze beëindigd

Museumgegevens:

Soort: Archeologisch en historisch museum
Adres: Prinzipalmarkt 10
Postcode en plaats: 48143 Münster
Regio: Münsterland
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)251-4922724
Web: www.tourismus.muenster.de
Centrum voor kunst en cultuur

Omschrijving:

De Kolvenburg: een cultureel centrum van het district Coesfeld

Kunst en cultuur in een historische ambiance - dat is de Kolvenburg in Billerbeck in het Münsterland. Het mooi gerestaureerde pand is het cultureel centrum voor het district Coesfeld. Naast concerten vinden er ook tentoonstellingen over kunst- en cultuurhistorische thema´s plaats. Vaak wordt werk van wereldberoemde kunstenaars getoond. Het cultureel seizoen in DAS TOR begint medio maart en wordt afgesloten met de populaire kerstmarkt en het oudejaarsconcert.

Centrum voor kunst en cultuur

Sinds 1976 is de Kolvenburg een cultureel centrum van het district Coesfeld. Een tweede cultureel centrum is Burg Vischering in Lüdinghausen. Het museum doet regelmatig van zich spreken met tentoonstellingen over interessante kunst- en cultuurhistorische thema´s. In het verleden is er bijvoorbeeld werk van bekende kunstenaars zoals Albrecht Dürer, Pablo Picasso, Marc Chagall, Ernst Barlach en Joseph Beuys tentoongesteld. Een ander speerpunt zijn tentoonstellingen over kunstenaars uit Westfalen, zoals Otto Pankok. Ook hedendaagse kunstenaars uit de streek worden getoond. Cultuurhistorische tentoonstellingen gingen bijvoorbeeld over kunst en cultuur van de Osmanen of de landbouw in Westfalen.

Museumgegevens:

Soort: Kunstmuseum
Adres: An der Kolvenburg 3
Postcode en plaats: 48727 Billerbeck
Regio: Münsterland
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)2543- 1540
Web: www.kolvenburg.de
Een stad met een rijke geschiedenis

Omschrijving:

Torhausmuseum Schloss Ahaus: geschiedenis beleven

Rond het eerste adellijke landhuis uit de 12e eeuw ontwikkelde zich de stad Ahaus. Tegenwoordig ligt de barokke waterburcht in het centrum van de stad. In het oude poortgebouw van het museum wordt de geschiedenis van Ahaus verteld aan de hand van interessante objecten. In de tentoonstelling zijn bijvoorbeeld met wapens versierde bloempotten uit de oranjerie van het kasteel te zien.

Een stad met een rijke geschiedenis

De meer dan 900-jarige geschiedenis van Ahaus heeft haar sporen achtergelaten. Talrijke middeleeuwse en andere archeologische vondsten illustreren het rijke verleden. Ook veel objecten uit het kasteel en de kasteeltuin zijn opgenomen in de tentoonstelling over de vorsten die hier woonden tot aan de secularisatie in 1803.

Het leven in de stad Ahaus in al zijn facetten, het luxueuze leven op het kasteel, het harde leven in de fabrieken en het rijke verenigingsleven komen in wisseltentoonstellingen aan bod. In het tweede poortgebouw is het Schulmuseum gevestigd. Aan de hand van originele objecten wordt de geschiedenis van het onderwijs verteld.

Museumgegevens:

Soort: Archeologisch en historisch museum
Adres: Sümmermannplatz 1
Postcode en plaats: 48683 Ahaus
Regio: Münsterland
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)2561 72321
Web: www.ahaus.de
Het leven van adellijke dames in het sticht

Omschrijving:

Haus van Wüllen: voormalig woonhuis van de abdissen in het Münsterland

Het vroegere woonhuis van de abdissen van het sticht Asbeck in het Münsterland kan bogen op een lange geschiedenis. In het pand bevindt zich de oudste vakwerkkamer van Noordwest-Duitsland, daterend uit 1340. In de aangrenzende historische ruimtes uit 1530 en 1720 geven de voorwerpen in de vitrines een indruk van het leven van de adellijke dames in het sticht Asbeck.

Het leven van adellijke dames in het sticht

In de wapenzaal, met wapens van de adellijke dames, zijn regelmatig tentoonstellingen te zien. Haus van Wüllen is eigendom van de gelijknamige familie, die het pand de afgelopen jaren zorgvuldig heeft gerestaureerd. In het pand is de winkel 'Im Kreuzgang' gevestigd, die mooi porselein, geschenkartikelen, woonaccessoires en antieke meubelen in het assortiment heeft. De historische ruimtes zijn tijdens de openingstijden te bezichtigen.

Museumgegevens:

Soort: Archeologisch en historisch museum
Adres: Stiftsstr. 6
Postcode en plaats: 48739 Legden-Asbeck
Regio: Münsterland
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)2566-1231
Web: im-kreuzgang.de