• Nederlands
  • Deutsch

Kunstmuseum

Bauhauskunst en de bibliotheek van een stift

Omschrijving:

HeinrichNeuyBauhausMuseum in Steinfurt

Bauhauskunst en de bibliotheek van een stift

Het HeinrichNeuyBauhausMuseum in Steinfurt laat belangrijke werken van Heinrich Neuy en andere studenten en leraren van het Bauhaus zien tijdens wisselende individuele en groepstentoonstellingen. Het museum in het Münsterland voelt zich verbonden met de vormleer van het Bauhaus. Er worden ontwerpen en werken op het gebied van kunst, design en architectuur tentoongesteld. Verder worden er lezingen en seminars aangeboden.

Een opmerkelijke bibliotheek in het stift

Dit voormalige curiehuis van het stift uit het jaar 1668 herbergt, naast het museum, ook de bibliotheek van het stift. Hier staan de boekenbestanden van het in 1811 opgeheven Stift Borghorst,  voor kanunnikessen en adellijke dames. De bibliotheek bevat in totaal 1147 boekbanden met 764 titels. Meer dan 950 boeken betreffen oudere literatuur van deels opmerkelijk goede kwaliteit. Daarnaast wordt er informatie gegeven over de geschiedenis van het stift dat in 968 werd gesticht en dat de oorsprong van de plaats Borghorst vormt.

Naast tentoonstellingscatalogi, worden er in de museumshop ook boeken, ansichtkaarten, spelen, posters en kunstdrukken aangeboden. Verder kunt u er ook originele en Bauhaus meubels en andere voorwerpen kopen.

De horecagelegenheid in het museum wordt binnenkort heropend.

Museumgegevens:

Soort: Kunstmuseum
Adres: Kirchplatz 5
Postcode en plaats: 48565 Steinfurt-Borghorst
Regio: Münsterland
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)2552-9958309
Web: www.heinrichneuybauhausmuseum.de

Een breed spectrum

Omschrijving:

Kunstverein Grafschaft Bentheim: een museum voor hedendaagse kunst

In Neuenhaus in de Grafschaft Bentheim viert de Kunstverein Grafschaft Bentheim in 2014 zijn 20-jarig jubileum. In het prachtige gebouw uit 1750 heeft het kunstgenootschap 600 m² tentoonstellingsruimte en een beeldentuin ter beschikking. Het museum presenteert tentoonstellingen met werk van hedendaagse kunstenaars, zowel internationale als uit de eigen regio.

Een breed spectrum

Bij de keuze van de tentoon te stellen kunst maakt het niet uit waar de kunstenaar  vandaan komt of hoe oud hij is. Ook werk met een experimenteel karakter wordt op prijs gesteld. Onder het motto 'Atelier auf Zeit' wordt een artists-in-residence-programma aangeboden dat Duitse en Nederlandse kunstenaars uit de regio de mogelijkheid biedt om 4 tot 8 weken hier te werken en het verblijf met een tentoonstelling af te sluiten.

Voor alle kunstliefhebbers uit de regio

In het 'Alte Rathaus' tegenover het museum worden kunstenaars uit de regio voorgesteld. Bovendien worden de resultaten van educatieve projecten met scholen gepresenteerd. De Kunstverein Grafschaft Bentheim organiseert talrijke rondleidingen, lezingen, kunstenaarsgesprekken en excursies. Kinderen kunnen zich creatief uitleven in de speciaal ingerichte kinderhoek.

 

Museumgegevens:

Soort: Kunstmuseum
Adres: Hauptstrasse 37
Postcode en plaats: 49828 Neuenhaus
Regio: Grafschaft Bentheim
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)59-4198019
Web: www.kunstverein-grafschaft-bentheim.de
Kunst in een prachtige omgeving

Omschrijving:

A-quadraat, galerie en beeldentuin in de Achterhoek

A-quadraat is een galerie en beeldentuin in het plaatsje Vorden in de Achterhoek. De galerie presenteert hedendaagse figuratieve schilderkunst en beeldhouwkunst, evenals edelsmeedkunst en keramiek. In de galerie zijn van maart t/m december exposities van gerenommeerde kunstenaars te zien. Elke kunstenaar heeft zijn eigen handschrift. In de prachtige tuin staan meer dan 50 beelden in brons, keramiek of cortenstaal.

Kunst in een prachtige omgeving

Galerie A-quadraat is gevestigd in het coulisselandschap van de Achterhoek, in een oude boerderij. In de doorrijschuur is sinds 2008 de expositieruimte ingericht. De fraai aangelegde beeldentuin, met beukenhaag, borders van wilde bloemen en fruitbomen, past uitstekend bij de landelijke omgeving. In de aangrenzende weilanden grazen koeien. Een mooie plek om in alle rust van kunst te genieten.

Galerie A-quadraat neemt deel aan kunstkoopregeling van het Mondriaanfonds: kunst kopen met een gespreide betaling, zonder rente: 100% kunst 0% rente.

 

Museumgegevens:

Soort: Kunstmuseum
Adres: Mosselseweg 12
Postcode en plaats: 7251 KT Vorden
Regio: Achterhoek
Land: Nederland
Tel: +31 (0)575-556456
Web: www.galerie-a-quadraat.nl
Het vroege werk van Piet Mondriaan

Omschrijving:

Villa Mondriaan in Winterswijk: het vroege werk van Piet Mondriaan

Piet Mondriaan geldt als pionier van de abstracte en non-figuratieve kunst in Nederland. Hij woonde van zijn 8e tot 20e levensjaar in Winterswijk in de Achterhoek, waar zijn vader sinds 1880 hoofdonderwijzer en tekenleraar was aan de School voor Christelijk Nationaal Onderwijs. In het huis waar Piet Mondriaan opgroeide is een museum gevestigd waar het vroege werk van de wereldberoemde kunstenaar te zien is. In Villa Mondriaan vinden wisselende tentoonstellingen met werk van Mondriaans tijdgenoten en hedendaagse kunst plaats.

Het vroege werk van Piet Mondriaan

Piet Mondriaan leerde al vroeg tekenen van zijn vader, die tekenleraar was. Met hulp van zijn vader en zijn oom, de kunstschilder Frits Mondriaan, werkte hij vanaf 1886 aan het halen van de aktes om tekenles te mogen geven op de lagere school en in het voortgezet onderwijs. De tekeningen en schilderijen uit de vroege jaren van Mondriaan laten duidelijk de invloed van de Haagse School zien. Het Gemeentemuseum in Den Haag ondersteunt Villa Mondriaan met talrijke bruiklenen.

Een rondleiding door Villa Mondriaan of de Mondriaanwandeling met een gids langs plaatsen in Winterswijk die een relatie hebben met Mondriaan is op aanvraag mogelijk.

In het museumcafé kunt u uw bezoek nog eens de revue laten passeren onder het genot van een kopje koffie met gebak of een broodje.

 

Museumgegevens:

Soort: Kunstmuseum
Adres: Zonnebrink 4
Postcode en plaats: 7101 NC Winterswijk
Regio: Achterhoek
Land: Nederland
Tel: +31 (0)543-515400
Web: www.villamondriaan.nl
Nunspeet kunstenaarsdorp

Omschrijving:

Noord-Veluws Museum in Nunspeet op de Veluwe

In november 2014 opent het Noord-Veluws Museum in Nunspeet zijn deuren. Dit nieuwe kunstmuseum toont vooral het werk van kunstenaars die tussen 1880 en 1950 op de Veluwe hebben gewerkt en gewoond. Er is ook aandacht voor het Nederlands impressionisme en de regionale geschiedenis. Naast de vaste collectie zullen regelmatig wisseltentoonstellingen te zien zijn.

Nunspeet: een trekpleister voor kunstenaars

Vanaf 1880 ontwikkelde de Veluwe zich als toeristische bestemming. Ook talrijke kunstenaars van met name de Haagse en Amsterdamse School ontdekten de Veluwe en de Zuiderzee. Sommigen hadden in Nunspeet een atelier tijdens de zomermaanden, anderen woonden hier een tijdje. Het eenvoudige leven van de boeren en vissers werd in schilderijen vereeuwigd. Geliefde onderwerpen waren de boeren bij de arbeid, het eenvoudige interieur van een boerderij, havengezichten in Harderwijk, pittoreske straatjes in het vissersstadje Elburg, maar ook bosgezichten.
Het museum toont kunstwerken die door de Stichting Museum Nunspeet zijn aangekocht en schenkingen, zoals de 180 werken omvattende collecties van Wim de Groot en financier Herman van Ree.

Actuele tentoonstelling: "Jan van Vuuren (1871 - 1941) in perspectief"

Jan van Vuuren, in 1871 in Molenaarsgraaf geboren, schilderde een rijk oeuvre waarin de Veluwe de hoofdrol speelt. Met zijn mentoren, de Haagse School schilders Ter Meulen en Van der Weele, trok hij van Den Haag naar de Veluwe. Net als vele collega’s in die tijd vestigde hij zich in 1903 in het kunstenaarsdorp Nunspeet, dat met zijn bossen, heidevelden, eenvoudige zoomhuisjes, lieflijke havenstadjes in de buurt een rijke inspiratiebron vormde. De Veluwe werd de muze van Jan van Vuuren. De tentoonstelling loopt t/m 15 januari 2017.                                                                         

 

Museumgegevens:

Soort: Kunstmuseum
Adres: Stationslaan 28a
Postcode en plaats: 8071 CM Nunspeet
Regio: Veluwe
Land: Nederland
Tel: +31 (0)341 250560
Web: www.noord-veluws-museum.nl
Een ware schatkamer met religieuze voorwerpen

Omschrijving:

Museum Schatkamer van de Sint-Walburgis in Arnhem

De 14de-eeuwse Sint-Walburgiskerk in Arnhem herbergt een ware schatkamer. Topstuk is een middeleeuwse reliekbuste van Sint Eusebius. Maar er zijn talloze andere schitterende objecten, zoals kelken en monstransen, kazuifels, schilderijen en beelden. Zij weerspiegelen de rijkgeschakeerde geschiedenis van het katholieke leven in Arnhem.

Een ware schatkamer met religieuze voorwerpen

De schatkamer van de basiliek bezit een aantal echte topstukken. Naast de zilveren reliekbuste van de patroon van Arnhem, Sint Eusebius, die grotendeels uit 1455 stamt, is ook het zilveren wierookvat zeldzaam in Nederland. Bij het zandstenen beeld van Maria met kind uit 1420 hoort
een bijzonder verhaal. Het werd in 1673 achter een dichtgemetselde muur in de Grote Kerk gevonden en kreeg een plekje in de schuilkerk in de Varkensstraat. Het beeld is van het type 'Schöne Madonna'. Zulke beelden van een bevallige Maria met Kind komen met name uit het Rijnland in Duitsland.

Natuurlijk mag een bezoek aan de Sint-Walburgisbasiliek zelf niet ontbreken. Het is de oudste nog bestaande kerk van Arnhem. Met haar twee torens is ze al 650 jaar lang belangrijk in het stadsbeeld van Arnhem. 

Museumgegevens:

Soort: Kunstmuseum
Adres: Walburgisplein 1
Postcode en plaats: 6811 BZ Arnhem
Regio: Regio Arnhem/Nijmegen
Land: Nederland
Tel: +31 (0)26-4426469
Web: www.museumschatkamerwalburgis.nl
Traditionele en moderne silhouetkunst

Omschrijving:

Duits Scherenschnittmuseum in Vreden: traditionele en moderne silhouetkunst

Het Duitse Scherenschnittmuseum in Vreden (Münsterland) beschikt met meer dan 20.000 objecten over een van de grootste collecties op het gebied van silhouetkunst. In de tentoonstelling krijg je een goed beeld van de geschiedenis van deze oude kunsttechniek, waarbij met een schaar of mes profielen van mensen of objecten worden gemaakt. Een bijzondere techniek die niet alleen de kenner fascineert.

Het begon met een geknipt silhouet op Montmartre

Het is aan de opdringerigheid van een kunstenaar op Montmartre in Parijs te danken dat Hermann Gebing in 1971 zijn eerste geknipte silhouetportret kocht. Sindsdien is zijn fascinatie alleen nog maar toegenomen en daarmee ook het aantal objecten dat hij verzamelde. Inmiddels omvat zijn collectie, een soort rariteitenkabinet eigenlijk, meer dan 14.000 silhouetten. Die kunnen op traditionele wijze vervaardigd zijn, maar er zijn ook kunstwerkjes bij van internationale kunstenaars, die hij op zijn reizen door de hele wereld heeft vergaard. Wat zijn enorme collectie kenmerkt, is de enorme veelzijdigheid. De objecten geven een goed overzicht van de geschiedenis van de silhouetkunst van ca. 1700 tot heden.

Museumgegevens:

Soort: Kunstmuseum
Adres: Markt 6
Postcode en plaats: 48691 Vreden
Regio: Münsterland
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)2564-392085
Web: www.scherenschnittmuseum.de
Hedendaagse kunst kijken en kopen in Twente

Omschrijving:

Galerie & Sculpturenpark Groeneveld in Almelo

Galerie & Sculpturenpark Groeneveld in het Twentse Almelo is de grootste kunstgalerie met beeldenpark van Nederland. De internationale collectie omvat schilderijen, glas, keramiek en beelden in brons en steen. Bovendien vinden er wisseltentoonstellingen plaats. Rondleidingen en ontvangsten tot 200 personen met catering zijn ook mogelijk. Er is een aparte presentatiezaal met mediavoorzieningen.

Hedendaagse kunst kijken en kopen in Twente

Beeldend kunstenaar Marie-Louise Kersbergen heeft op landgoed Huize Groeneveld in het Twentse Almelo sinds bijna 25 jaar deze prachtige kunstambiance met galerie en beeldentuinen vormgegeven. De 800 m² grote expositieruimte biedt veel plaats voor de uitgebreide kunstcollectie en wisselende tentoonstellingen. In de 1,5 ha grote beeldentuin staan rondom de galerie honderden beelden van hedendaagse kunstenaars.
Daarnaast is de culturele ANBI-stichting de “Joop Holsbergen beeldentuin” te bezoeken.


Tijdens de openingstijden krijgt u een kop koffie of thee aangeboden en na telefonische bestelling ook lunches en andere catering.

Museumgegevens:

Soort: Kunstmuseum
Adres: Groeneveldsweg 8
Postcode en plaats: 7609 PX Almelo
Regio: Twente
Land: Nederland
Tel: +31 (0)546-818111
Web: www.galerie-groeneveld.nl
Internationaal sculpturenproject in de Duits-Nederlandse grensregio

Omschrijving:

kunstwegen - internationaal sculptuurproject in het Duits-Nederlandse Vechtdal

De beeldenroute kunstwegen loopt langs de rivier de Vecht van de Hanzestad Zwolle in  Overijssel naar de Grafschaft Bentheim in Duitsland. Meer dan 80 interessante hedendaagse kunstwerken staan langs de 180 km lange route. Geniet van het prachtige rivierlandschap en ontdek spraakmakende kunstwerken in de buitenlucht.

De Vecht volgen

"de Vecht volgen" is het motto waarmee bezoekers worden uitgenodigd om het mooie landschap van het Nederlands-Duitse Vechtdal met zijn talrijke kunstobjecten in de openlucht te verkennen. De in 2000 geopende beeldenroute kunstwegen is een schot in de roos gebleken. Het geheim? Interessante en spraakmakende kunstwerken her en der in het landschap, die het beste met de fiets kunnen worden ontdekt.


Een mooi voorbeeld is de begaanbare installatie ' Ein Weg durch das Moor' (Een weg door het veen) van het kunstenaarsduo Fischli/Weiss in Bathorn. Verdere hoogtepunten van de route zijn de grensoverschrijdende tweedelige beeldengroep 'Wortlos' (Zonder woorden) van Ilya  Emilia Kabakov vlak langs de Vechte bij Laar, de 'Caprimoon 99' van Tobias Rehberger in Lage, de 'Black Garden' van Jenny Holzer in Nordhorn of de 'Lichtung' (Open plek) van Marko Lulic in Schüttorf.
 

De fietsroute 'kunstwegen' is volledig bewegwijzerd. Het gratis infomateriaal geeft een overzicht van de route, tips en korte informatie. Gedetailleerde informatie over de kunstwerken is te vinden in het boek 'kunstwegen- Reisebuch'. De gratis kunstwegen-app is een gratis alternatief voor onderweg.
 

Museumgegevens:

Soort: Kunstmuseum
Adres: Büro-Adresse: Vechteaue 2 (Alte Weberei)
Postcode en plaats: 48529 Nordhorn
Regio: Grafschaft Bentheim
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)5921-971100
Web: kunstwegen.org
Meer ruimte voor kunst

Omschrijving:

LWL-Museum voor Kunst en Cultuur in Münster

Vanaf de heropening in september 2014 heeft het LWL-Museum für Kunst und Kultur nu 7.500 m² tentoonstellingsruimte ter beschikking voor de presentatie van de verzameling die van bovenregionaal belang is. Rond 1.100 tentoonstellingsstukken uit meer dan 1.000 jaar kunst- en cultuurgeschiedenis hebben een plaats gevonden in tentoonstellingsruimtes die perfect zijn afgestemd op de kunstwerken.  Naast kleinere kabinetten zijn er bijvoorbeeld meerdere ruimtes van twee etages voor grote tentoonstellingsstukken die tot nu toe nog nooit waren getoond. In de verzameling kunt u onder andere schilderijen, grafische werken, sculpturen en kunstnijverheid uit de Middeleeuwen, Renaissance, Barok, 19 de eeuw, Moderne kunst en de hedendaagse kunst zien. Maak kennis met deze stukken tijdens een overzichts- of themarondleiding of ga met een multimediaguide op verkenning door de zalen. Daarnaast lokt het museum ook nog met  verschillende andere activiteiten, van workshops en presentaties tot lezingen en concerten. Meer informatie vindt u op de website. Naast de vaste collectie presenteert het museum ook regelmatig wisselende tentoonstellingen over verschillende onderwerpen.
 

Een geslaagde combinatie van oud en nieuw

Het architectenbureau Staab uit Berlijn is erin geslaagd om de moderne, lichte nieuwbouw zo te verbinden met het bestaande gebouw uit 1908, dat het nu voor het eerst mogelijk is de verzameling te verkennen tijdens een rondgang die een afgesloten geheel vormt. De begane grond van het museum nodigt uit tot een wat langer verblijf dankzij het restaurant LUX, de etalages voor de kunst, de Westfälischen Kunstverein, de evenementenzaal, de museumshop en bibliotheek die hier zijn ondergebracht. De nieuwe architectuur van de vier binnenplaatsen zorgt bovendien voor een doorgaande verbinding van de Aegidiimarkt naar de Domplatz.
 

Museumgegevens:

Soort: Kunstmuseum
Adres: Domplatz 10
Postcode en plaats: 48143 Münster
Regio: Münsterland
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)251 590701
Web: www.lwl-museum-kunst-kultur.de