• Nederlands
  • Deutsch

Overig museum

Een enorme collectie beelden van heiligen

Omschrijving:

Het Heiligenbeeldenmuseum: veel beelden in een belangrijke kerk

In Kranenburg in de Achterhoek staat de H. Antonius van Paduakerk. Het is de oudste nog bestaande kerk van de bekende Roermondse architect Pierre Cuypers. In de kerk is tegenwoordig het Heiligenbeeldenmuseum gevestigd. Het museum is een initiatief van een groep vrijwilligers die het waardevolle neogotische kerkgebouw hebben behoed voor de sloophamer.

Een enorme collectie beelden van heiligen

De collectie van het Heiligenbeeldenmuseum omvat zo´n 600 heiligenbeelden en groeit nog steeds. Daarnaast bezit het museum talrijke devotionalia, zoals kruisbeelden, liturgische gewaden, boeken en liturgische gebruiksvoorwerpen. Elk jaar wordt een speciaal thema gepresenteerd en een deel van de belangrijke collectie van Henk Ensink, een van de oprichters van het museum, tentoongesteld. Natuurlijk is er ook ruime aandacht voor Pierre Cuypers, de architect van het fraaie kerkgebouw.

Een heel ensemble aan gebouwen van Cuypers

Naast de H. Antonius van Paduakerk bouwde de architect Cuypers in de directe omgeving nog een aantal gebouwen: de pastorie, een processiekapel, de schoolmeesterswoning, de grafkapel op het kerkhof en het koetshuis van Huize Wientjesvoort. Ook het met de kerk verbonden franciscanenklooster uit 1901 is van zijn hand. De 'Cuyperswandeling' voert langs de verschillende monumenten.

Museumgegevens:

Soort: Overig museum
Adres: Ruurloseweg 101
Postcode en plaats: 7251 LD Kranenburg
Regio: Achterhoek
Land: Nederland
Tel: +31 (0)575-553222 (VVV)
Web: www.heiligenbeeldenmuseum.nl
Herman Kip: boer én kunstschilder

Omschrijving:

Museum Boer Kip: een oude boerderij die helemaal volgeschilderd is

Herman Kip, in Zutphen beter bekend als 'boer Kip', was op zijn zachtst gezegd een eigenzinnig type. Hij woonde tot aan zijn dood in 2006 in een 19e-eeuwse stadsboerderij. Hij moest niets hebben van de gemakken van de 20e eeuw, dus een wc en waterleiding waren niet voorhanden. De boerderij is een uitstekend voorbeeld van een 19e-eeuwse boerderij in de Achterhoek, inclusief bedstee en open haard. Er is echter een groot verschil: de hele inrichting is beschilderd door boer Kip zelf.

Herman Kip: boer én kunstschilder

Als boer Kip klaar was met het verzorgen van zijn schapen nam hij de schilderskwast ter hand en beschilderde in zijn naïeve stijl het hele interieur: van deuren en tafels, tot borden, melkbussen en vazen. Voor groepen worden rondleidingen aangeboden. Er zijn over deze kleurrijke figuur en boerderij veel interessante verhalen te vertellen.

Museumgegevens:

Soort: Overig museum
Adres: Oude Touwbaan 26
Postcode en plaats: 7205 AS Zutphen
Regio: Achterhoek
Land: Nederland
Tel: +31 (0)575-513218
Web: www.museumboerkip.nl
Een leuke attractie voor kinderen

Omschrijving:

Poppenmuseum in Niederlangen

In het 'Poppenhuis' in het hartje van Niederlangen in het Emsland zijn meer dan 700 poppen van tussen 1860 tot 1960 tentoongesteld. Een bezoek aan dit museum in het Bürgerhaus Alte Schule is een tijdreis door een eeuw poppengeschiedenis. De poppen zijn van de meest uiteenlopende materialen gemaakt en representatief voor hun tijd.

Een leuke attractie voor kinderen

Bij het zien van zoveel poppen wordt elk kind blij. Met alle poppen in 'Uli´s Puppenstube', het kleine particuliere poppenmuseum van Ulrike Küppers, is ooit door een echte 'poppenmoeder' gespeeld. Ulrike Küppers vertelt tijdens een rondleiding door de tentoonstelling verhalen die bij de verschillende poppen horen. Voor groepen met kinderen is een poppen-speurtocht beschikbaar. Dat kinderen graag geziene gasten zijn in het poppenmuseum wordt bevestigd door het keurmerk voor kindvriendelijke uitstapjes 'KinderFerienLand Niedersachsen' dat het museum sinds mei 2014 mag voeren.

Museumgegevens:

Soort: Overig museum
Adres: Schulstraße 1
Postcode en plaats: 49779 Niederlangen
Regio: Emsland
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)5933-923642
Web: www.niederlangen.de/puppenmuseum
Poppen in alle soorten en maten

Omschrijving:

Het poppenmuseum in Tecklenburg

Poppen in alle soorten en maten

Eén van de meest waardevolle poppenverzamelingen in Noordrijn-Westfalen bevindt zich in het Poppenmuseum van Tecklenburg. De oudste pop dateert uit het jaar 1875. Behalve poppen zijn er in het museum ook poppenhuizen en ander speelgoed, dat met poppen te maken heeft, te zien. De meeste poppen zijn in de jaren '60 door Ute Botsch uit Münster in heel Duitsland verzameld. De poppencollectie werd aangevuld met ander speelgoed dat ze op zolders of rommelmarkten vond, soms in een zeer slechte staat, soms in een uitstekende staat.

Een streekmuseum in een historisch vakwerkhuis

In het museum zijn ook enkele meubelstukken te zien die een goed beeld geven van het leven van de boeren en de burgerij in het Münsterland.Bijzonder zijn 6 schilderijen van de schilder Otto Modersohn (1864-1943). Een ander thema dat aan bod komt in het streekmuseum is de linnenproductie, die vroeger in Tecklenburg een belangrijke rol speelde.

Museumgegevens:

Soort: Overig museum
Adres: Wellenberg 1
Postcode en plaats: 49545 Tecklenburg
Regio: Münsterland
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)5482-73700
Web: www.puppenmuseumtecklenburg.ev.ms
Een bijzondere collectie

Omschrijving:

Accordeon- en Harmonicamuseum: daar zit muziek in

Dit museum in Malden in de buurt van Nijmegen is het enige accordeonmuseum in Nederland. In het kleine museum vindt de bezoeker een overzicht van het ontstaan en de ontwikkeling van de familie der tonginstrumenten. Naast accordeons, (mond)harmonica's, concertina's en bandoneons, vind je hier ook de grootste accordeon ter wereld. Een uitgebreide audiotour leidt je door het museum. Ook voor niet-accordeonisten een leuke belevenis! In het museumcafé vinden elke zondagmiddag liveoptredens plaats.

Een bijzondere collectie

De Grote Fiers, zo heet de grootste accordeon ter wereld. Maar liefst 1,90 m hoog is dit instrument en het werd in 1928 bij Scandalli in Italië gebouwd. In de Hall of Fame wordt een unieke verzameling mondharmonica´s getoond van beroemde spelers, zoals Toots Thielemans en Ronald Reagan. De kleine groene 'concertina' van Dorus, oftewel Tom Manders, zal de wat oudere bezoekers bekend voorkomen.

Zelf uitproberen

Altijd al eens op een accordeon, harmonica, melodica of mondharmonica willen spelen? In het Accordeonmuseum is dit zonder meer mogelijk. Met de audiotour, die in het Nederlands en het Duits beschikbaar is, krijgt de bezoeker interessante informatie en geluidsfragmenten te horen.

Museumgegevens:

Soort: Overig museum
Adres: Kerkplein 12
Postcode en plaats: 6581 AL Malden
Regio: Regio Arnhem/Nijmegen
Land: Nederland
Tel: +31 (0)24-3584196
Web: www.accordeonmuseum.nl
Een tijdreis door de popcultuur van de 20e eeuw

Omschrijving:

Rock'n'popmuseum in Gronau: hier draait alles om muziek

In dit unieke museum word je omringd met muziek en geluid. Beleef 100 jaar popmuziek met alle zintuigen in de multimediale tentoonstelling. In de turbinehal van de voormalige textielfabriek worden ook regelmatig concerten gehouden.

Een tijdreis door de popcultuur van de 20e eeuw

Een bezoek aan het Rock'n'Popmuseum is allesbehalve rustig. Overal hoor je geluid, soms zacht, soms hard. Maak een reis door de geschiedenis aan de hand van video´s, films en geluidsfragmenten. Stap onder de 'geluidsdouches' of in de 'klanktunnel'. Hier wordt luisteren naar geluid en muziek een geheel nieuwe gewaarwording. Leuk voor kinderen is het maken van een eigen videoclip in het klanklaboratorium.

De tentoonstelling is chronologisch opgebouwd en begint met de kamermuziek die aan het einde van de 19e eeuw bijzonder populair was. De verschillende genres in de populaire muziek worden aanschouwelijk gemaakt aan de hand van bands, musici en belangrijke gebeurtenissen. Het Rock'n'popmuseum is een echt doe-museum. Ga op ontdekkingsreis en ontdek interessante memorabilia van beroemde artiesten, zoals een gitaar van Pete Townshend of een hemd van Jimi Hendrix.

Nog niet genoeg van geschiedenis? In het Drilandmuseum wordt de geschiedenis van Gronau en omgeving verteld.

Museumgegevens:

Soort: Overig museum
Adres: Udo-Lindenberg-Platz 1
Postcode en plaats: 48599 Gronau
Regio: Münsterland
Land: Duitsland
Tel: +49 (0)2562-81480
Web: www.rock-popmuseum.de