• Nederlands
  • Deutsch

Verdieping

Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek is een plek waar je het hele jaar door alles ervaart over de oorlog, de bezetting en de bevrijding in Europa, en in het bijzonder in de Nederlands-Duitse grensstreek. Van 24 april t/m 1 november is hier de tentoonstelling 'Songs of Liberation' te zien.

 

In museum De Casteelse Poort is de permanente tentoonstelling 'De Vrede van Wageningen 1945' te bezichtigen, handelend over Wageningen en zijn inwoners tijdens de Tweede Wereldoorlog. Natuurlijk vormen de capitulatie van het Duitse leger en het daarmee verbonden Vredesverdrag het hoofdthema van de tentoonstelling.

Sommige kunstenaars en auteurs zijn al tijdens hun leven beroemd. Anderen krijgen pas na hun dood de waardering die ze verdienen. Het oeuvre van de schilders Felix Nussbaum en Piet Mondriaan en schrijvers zoals Josef Winckler, Menno ter Braak en Etty Hillesum blijft in het collectieve geheugen dankzij musea die aan deze interessante personen zijn gewijd.

Welke bedrijfstakken zijn de afgelopen eeuwen bepalend geweest voor de economische ontwikkeling van de grensstreek? Overheersend in Twente, de Grafschaft Bentheim en het Münsterland was ongetwijfeld de textielindustrie. Vanwege de ligging aan de Oude IJssel kon de ijzerindustrie bij Ulft zich ontwikkelen. Mijnbouw kwam in de grenssteek maar weinig voor.

Ook in de Duits-Nederlandse grensregio is in de Tweede Wereldoorlog het Joodse leven grotendeels vernietigd. Zowel in het Duitse Coesfeld als in het Nederlandse Elburg wordt deze donkere periode voor het Joodse leven in de provincie op indringende wijze in herinnering geroepen.

Van middeleeuwse kastelen en burchten tot voorname barokke paleizen voor vorsten. De Duits-Nederlandse grensstreek heeft kastelen en paleizen in alle soorten en maten. Vele zijn nog steeds privébezit, andere zijn inmiddels eigendom van de overheid en als museum of cultureel centrum voor het publiek toegankelijk.

Langzaam baant de rivier de Vecht zich een weg van Nordhorn in de Grafschaft Bentheim naar het Overijsselse Zwolle. Sinds de zomer van 2000 zijn beide steden niet alleen door de rivier met elkaar verbonden.