Noord-Veluws Museum
Listing Category
Short Description
Het Noord-Veluws Museum is vooral een kunstmuseum dat werk toont van Noord-Veluwse kunstenaars. Het museum beperkt zich niet tot het geven van informatie over de schilderijen, maar koppelt daar verhalen aan.

Verhalen van de schilders en de bewoners van dit deel van de Veluwe die hier van 1880 tot 1950 woonden en werkten. Het museum biedt de bezoeker een gastvrije en inspirerende omgeving.
Description

Vanaf 1880 komt de ontwikkeling van de Noordwest Veluwe als toeristische bestemming op gang. De ongerepte natuur en de eenvoudige bewoners van de Veluwe oefenen een grote aantrekkingskracht uit op stadsbewoners. Juist in een tijd van opkomende industrie en verstedelijking wordt de schoonheid van de natuur en het leven dicht bij de natuur ontdekt. In navolging van het beroemde Barbizon ontstaan in de loop van 19e eeuw overal in Europa kunstenaarskolonies. Kunstenaars uit Den Haag of Amsterdam trekken er op uit. Door de uitvinding van de verftube kunnen zij hun landschappen ‘en plein air’ schilderen in plaats van in een atelier.

Ook in en om Nunspeet en Elspeet vormt zich eind 19e eeuw een kunstenaarsgroep. Deze schilders van de Veluwe laten zich inspireren door de nieuwe kunststroming, het impressionisme. Het werk is losser van toets en toont steeds meer een impressie van het landschap met aandacht voor het licht en de kleur van het moment. De schilderijen van de Veluwse schilders vinden gretig aftrek in de steden en zelfs in Engeland en de Verenigde Staten. Meer dan 100 beeldende kunstenaars hebben tussen 1880 en 1950 in deze regio gewoond en gewerkt. Bekende kunstschilders die op de Noord-Veluwe gewerkt hebben zijn Arthur Briët, Willy Martens, Edzard Koning, Jan van Vuuren, Ben Viegers, Jos Lussenburg, Jaap Hiddink en Chris ten Bruggen Kate.

Phone
(0341) 250 560
Address
Winckelweg 17a
8071 DN Nunspeet
ZIP Code
8071 DN

Stuur boodschap naar geregistreerde

Leave a Comment