Where
image
image

Het Friese Museumdorp Aldfaers Erf is een cultuurhistorisch museum in Allingawier in de Nederlandse provincie Friesland. In dit openluchtmuseum is te zien en te beleven hoe mensen 100 jaar geleden leefden en werkten.

In het Friese landschap onberoerd door de tijd ligt Aldfaers Erf (Grootvader’s Erf). Het karakteristieke terpdorp werd ooit bestempeld als één van de tien mooiste plaatsen van Nederland. Een schilderachtig dorpje net beneden de afsluitdijk in Allingawier.

In 1968 kocht Yde in Allingawier de oude kop-romp boerderij,  rond 1700 nog op koeienhuiden gebouwd. Na een prachtige restauratie werd dit museumboerderij ‘De Izeren Ko’. Na meer aankopen en veel restauratiewerk was de route een feit. Het beheer werd ondergebracht bij de stichting Aldfaers Erf, opgericht op 15 mei 1977. Nu, ruim 40 jaar later, zijn de prachtige locaties van de route ondergebracht bij verschillende stichtingen en andere partijen. De stichting Aldfaers Erf concentreert zich op het Friese Museumdorp. Het dorp is een uniek ensemble van gebouwen, omgeving en verhalen. Historisch onderzoek en beheer en behoud van het erfgoed staan centraal, om de verhalen te kunnen blijven vertellen. De Aldfaers Erfgoed route krijgt opnieuw vorm in arrangementen. Meer over het ontstaan van Aldfaers Erf in het boek ‘Hoge Vlucht – tot achter de horizon’ door Klaas Jansma en Yde Schakel.

Rate us and Write a Review

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

Show all timings
  • Maandag09:00 - 17:00
  • Dinsdag09:00 - 17:00
  • Woensdag09:00 - 17:00
  • Donderdag09:00 - 17:00
  • Vrijdag09:00 - 17:00
building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image