Where
image
image

Museum De Buitenplaats is er voor iedereen: van bezoekers met liefde voor kunst, tuinen, muziek, theater en literatuur tot liefhebbers van historische en moderne architectuur. Speerpunten zijn hedendaagse kunst waarin figuratie een rol speelt, werk op papier, tuinarchitectuur en de wederzijdse beïnvloeding van kunst en natuur. Museum De Buitenplaats is een complex dat bestaat uit een Museumpaviljoen met Museumwinkel, een Museumtuin met Oranjerie, een Museumcafé en een zeventiende-eeuws Nijsinghhuis.

Het Museumpaviljoen Museum De Buitenplaats Eelde

Het Museumpaviljoen is aanvankelijk gebouwd om de groeiende collectie van Jos en Janneke van Groeningen te huisvesten. Voor een ontwerp van het museumpaviljoen koos het echtpaar van Groeningen voor het architectenbureau Alberts & Van Huut (Ton Alberts en Max van Huut) omdat de menselijke maat, de integratie tussen architectuur en natuur en het welbevinden van de mens de belangrijkste uitgangspunten zijn voor hun gebouwen. Eigenlijk spreken Alberts & van Huut niet meer over het maken van architectuur of cultuur. Van Huut: ‘Wij maken geen architectuur, maar natuur. In de afgelopen jaren zijn we tot de conclusie gekomen dat we een verlengstuk willen zijn van de natuur. Zowel van de buitennatuur als van de menselijke natuur. We zetten ons er niet tegen af, maar tillen als het ware een stukje aarde even op en maken er een gebouw van.’

Het Museumpaviljoen werd op 9 oktober 1996 feestelijk geopend door toenmalig koningin Beatrix. Tegenwoordig worden er in het Museumpaviljoen wisselexposities georganiseerd. De tentoonstellingen zijn gewijd aan hedendaagse figuratieve kunst in de breedste zin van het woord. Te midden hiervan kunt u regelmatig genieten van de uitvoerende kunstvormen, van klassieke muziek tot jazz, van poëzie tot singer-songwriters.

Rate us and Write a Review

Your review is recommended to be at least 140 characters long

image

Show all timings
  • Maandag09:00 - 17:00
  • Dinsdag09:00 - 17:00
  • Woensdag09:00 - 17:00
  • Donderdag09:00 - 17:00
  • Vrijdag09:00 - 17:00
building Own or work here? Claim Now! Claim Now!
image